ᗰᕮᑌKᑎIᕮᑌᗯS

RECHTS NEDERLANDS OBJECTIEF NIEUWS

Syrisch gezin klaagt over Nederlandse uitkering: “150 euro leefgeld per week is niet normaal! Zo weinig!

Doormeuknieuws

mei 13, 2023
Syrisch gezin klaagt over Nederlandse uitkering - Meuknieuws

De Syrische familie Khaled geeft aan enorme moeite te hebben met het einde van de maand te halen met het geld wat ze ontvangen. In een interview met het AD deelt moeder Mayada het schrijnende verhaal van haar gezin, dat slechts 150 euro per week heeft om van te eten. Dit bedrag wordt verstrekt als onderdeel van hun Nederlandse uitkering.

Voordat de 67-jarige Khaled naar Nederland kwam, woonde ze samen met haar man en vijf kinderen in de Syrische hoofdstad Damascus. Ze hadden een eigen huis en een stabiele financiële situatie. In 2017 besloot het gezin voor de oorlog te vluchten.

Haar twee dochters vluchtten naar Duitsland, terwijl Mayada met haar twee zoons in Nederland ging wonen. Dochter Bayan bleef achter met haar vader in Damascus vanwege gezondheidsproblemen.

Na aankomst in Nederland verzocht Mayada direct om gezinshereniging, maar helaas nam het lot een tragische wending. Op de dag dat de goedkeuring werd verleend, 0verleed haar man.

Het verdrietige nieuws kwam als een klap voor het gezin. Door geldgebrek konden ze niet naar hun thuisland reizen om afscheid te nemen.

Zonder financiële middelen kwamen ze in Nederland aan, waardoor de schulden zich opstapelden. Een bewindvoerder werd aangesteld om het gezin te helpen met budgetteren.

De uitkering waarvan ze moeten leven, is naar eigen zeggen niet voldoende om rond te komen. Het bedrag van 150 euro per week is bedoeld om drie monden te voeden. Om geld te besparen, kookt het gezin zelf en hebben ze nog nooit Nederlandse gerechten gegeten. Ze houden vast aan hun Syrische keuken.

Het gezin heeft geen mogelijkheid om nieuwe kleding te kopen. Zoon Amer legt uit dat zijn moeder hun kleding zelf maakt en dat ze regelmatig kleding ontvangen van de kledingbank.

Onlangs verscheen er echter een glimlach op hun gezichten. Ondanks dat ze nog geen Nederlands spreken, waren ze op de hoogte van het recht op energietoeslag. Het gezin is dankbaar, want dankzij de bewindvoerder hebben ze extra geld op hun rekening ontvangen.

Mayada geeft aan dat ze eigenlijk wel Nederlands wil leren, al is het maar om een gesprek te kunnen voeren. Terugkeren naar Damascus is geen optie meer, omdat alles wat ze hadden is verwoest en hun hele familie is gevlucht.

BRON:GULDENCOURANT.NL

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.