ᗰᕮᑌKᑎIᕮᑌᗯS

RECHTS NEDERLANDS OBJECTIEF NIEUWS

OPEN BRIEF VAN TIENTALLEN ZANGERESSEN SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG

SEKSUEEL-GRENSOVERSCHRIJDEND-GEDRAG-Meuknieuws.nl

Tientallen zangeressen hebben een open brief gestuurd aan de muzieksector waarin zij seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de muziekindustrie aankaarten en suggesties doen om dit aan te pakken. Dat doen zij naar aanleiding van de aflevering van Boos over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. In totaal ondertekenden 29 vrouwen de brief, onder wie Glennis Grace, Claudia de Breij, Aafke Romeijn, Esmée Denters en Hadewych Minis.

„Vrijwel ieder van ons heeft een of meerdere verhalen te vertellen. Over de producer die ineens zijn lul tevoorschijn haalde, of de vijftien jaar oudere manager die een relatie met je aanging toen je achttien was”, schrijven de vrouwen in de brief, die is gepubliceerd door muziekplatform 3voor12 van de VPRO. „Of de talentenjachtcoach die ineens achter je aanzat. En dan hebben we het nog niet eens over het mentale geweld. De mensen die je willen laten geloven dat je hen nodig hebt om succesvol te worden of te blijven.”

Machtsverhoudingen bestaan volgens de vrouwen overal, maar artiesten werken vaak ’s nachts en niet altijd op plekken met veel toezicht, zoals in ’studio’s op industrieterreinen, schrijverskampen in de middle of nowhere, en chaotische backstages’. Juist op die plekken zonder toezicht vindt misbruik plaats, stellen de zangeressen. Slachtoffers delen verhalen niet altijd, omdat het bijvoorbeeld te pijnlijk is, het imago kan schaden, of zij niet worden geloofd. „De simpele waarheid is dat veel mannen dingen nog altijd eerder aannemen van andere mannen.”

Meldpunt

De zangeressen willen ’een door de sector gesteund meldpunt, waar alle informatie over seksueel grensoverschrijdend gedrag verzameld kan worden en ook actie wordt ondernomen’. Maar ook dat er onafhankelijke vertrouwenspersonen komen en dat vrouwen die net met hun zangcarrière beginnen voorlichting krijgen over situaties die zij tegen kunnen komen, en handvatten hoe hierop te reageren. Tot slot hopen de schrijfsters ’dat er aan mannen binnen de industrie trainingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag gegeven worden’. Dat is in elk geval een begin, sluiten de vrouwen hun brief af, zodat andere vrouwen niet hetzelfde mee hoeven te maken als zijzelf.

In de aflevering van het BnnVara-programma Boos kwamen verschillende vrouwen anoniem aan het woord, die zeggen te maken te hebben gekregen met seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice. Boos kreeg meldingen over bandleider Jeroen Rietbergen, een regisseur bij het programma en The Voice-coaches Ali B en Marco Borsato.

Bron:Telegraaf.nl

This website is using cookies to improve the user-friendliness. You agree by using the website further.